Annons
Annons

I senaste numret av Kalle Anka & C:o lämnar Kalle Ankas ärkefiende Olsson sitt hus. I stället flyttar den tystare och betydligt lugnare Andreas And in. Men under den tysta ytan är det kanske inte helt lugnt? Idén till den nya figuren kommer från 16-åriga Lukas Tuovila från Oxelösund – vinnare av Kalle Ankas stora granntävling. 


kalle anka & c:0

Kalle Ankas granne och evige nemesis Olsson har vunnit en lyxresa. Under semestern hyr han ut huset till den nya figuren Andreas And. Men det blir inte någon semester för Andreas, Kalle Anka har nämligen underjordiska planer för grannens tomt.

Bakgrunden till den nya karaktären i Kalle Anka & C:o kommer från en teckningstävling som utlystes i början av det här året. Läsarna fick teckna förslag på vem som skulle kunna bo bredvid Kalle Anka ifall Olsson flyttade ut. Tävlingen var en given succé och Lukas bidrag valdes ut bland flera hundratals teckningar.

– Det var tuff konkurrens men Lukas förslag stack ut lite extra med många väl genomtänkta detaljer som skapar ett karaktäristiskt men samtidigt Ankeborgstypiskt utseende. Det vittnar om ett brinnande intresse och stor kunskap om Kalle Anka och Ankeborgsvärlden, säger Anna Bergström, redaktionell projektledare för Kalle Anka & C:o och jurymedlem i tävlingen.

– Jag utgick från Kalle Anka, och försökte komma på hur jag kunde göra om honom till en ny karaktär. Håret och mönstret på tröjan är hämtat från andra Ankeborgare, och jag gav Andreas And stora, långa ärmar eftersom jag själv ofta har händerna i ärmarna, säger Lukas Tuovila.

Lukas Tuovila vann tävlingen om att skapa Kalle Ankas nya granne. Hans karaktär Andreas And är inspirerad bland annat av Kusin Knase. Högupplösta pressbilder finns att ladda ner från Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.

Uppdraget att förverkliga Lukas Tuovilas grannkaraktär gick till den skicklige och erfarne Kalle Anka-tecknaren Miguel Fernandez Martinez från Spanien.

Missa aldrig ett nummer av Kalle Anka & C:o! Läs mer här.