AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!
AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!

Nu finns ett nytt nummer av Kalle Anka Extra, ankisternas egen tidning, ute. Precis som utlovat för 2018 års utgivning av tidningen inleds även detta nummer med en klassisk Carl Barks serie.

Den gamla borgens hemlighet är en av de verkligt stora bland Carl Barks klassiker. Den publicerades första gången i USA 1948, i Sverige 1966. Möjligen för att reparera skadan (arton år är lång tid att ta sig över Atlanten) har serien sedan repriserats i Sverige runt var tionde år. Och nu är det alltså dags igen.

Som vanligt inleds Kalle Anka Extra med en introduktion till innehållet – Ankist-extra – fyllt av kuriosa och intressanta fakta. Bland annat får vi veta att framsidan till det här numret är det första Kalle-omslaget Carl Barks någonsin tecknade. Detta alltså vid premiären av Den gamla borgens hemlighet 1948. När serien repriserades i USA ville man även ha med farbror Joakim på framsidan, och tecknaren Tony Strobl fick helt enkelt rita om Carl Barks original.

carl barks klassiker

Don Rosa kan också nämnas i sammanhanget: inspirerad av Den gamla borgens hemlighet gjorde han uppföljaren ”Brev hemifrån eller Den gamla borgens nya hemlighet.”

Vilken hemligheten är? Det kan vi inte berätta. Men att den är väl förborgad torde vara uppenbart.

Prenumerera på Kalle Anka Extra här (6 nr/år), eller köp senaste numret i närmaste butik!