AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Serier väcker läslusten

Det spelar mindre roll vad du läser, det är att du läser som är det viktiga. Föreställningar om att serier inte är ”riktig läsning” har därför kommit på skam och idag används serier faktiskt i skolundervisningen.

På flera skolor i Sverige idag är Kalle Anka en del av undervisningen i svenska. En minskad läsförståelse i landet har lett till att man sökt sig nya vägar. I en skolklass idag är läs- och språkförståelsen ofta blandad; inte alla har svenska som modersmål. Här har Egmonts samarbete med skolorna visat sig mycket lyckat.

– Serier är bra för språkutvecklingen. Bilderna stödjer texten och underlättar om man inte förstår alla ord, förklarar Jonas Lidheimer, projektledare på Egmont.

Kombinationen text och bild kan bli en aha-upplevelse för lässvaga barn. Plötsligt förstår man vad man läser, det blir roligt att läsa och man vill läsa mer.

Egmont arbetar sedan länge med att väcka barns läslust, både i samarbete med skolan och i egna projekt. Under vinjetten Läskvarten lyfter man till exempel det faktum att en kvarts läsning, bortom skärmar och annat som pockar på uppmärksamhet, har stor effekt på språkutvecklingen.

Läslust

Varför inte introducera Kalle Anka eller en annan serietidningen i skolundervisningen som läromedel?

läskvarten

Anta utmaningen och läs en kvart om dagen
– det räcker!

Nyheter

Läser serier tillsammans

Läser serier tillsammans

Olle Tällberg är 10 år och har läst Kalle Anka sedan han var runt fyra år. I början var det inte så mycket läsande utan mest att titta på bilderna eller så läste pappa Henrik för honom.   Detta är något som de har fortsatt med och nu läser de Kalle Anka & C:o...

Serier inspirerar till läsning

Serier inspirerar till läsning

När Mari växte upp på 70-talet var det inte så vanligt med tecknat på TV och absolut inte Disney. En höjdpunkt varje år var därför Kalle och hans vänner önskar god jul på julafton. En längtan efter mer Kalle och hans vänner väcktes och Mari hittade Kalle Anka &...