AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

När Mari växte upp på 70-talet var det inte så vanligt med tecknat på TV och absolut inte Disney. En höjdpunkt varje år var därför Kalle och hans vänner önskar god jul på julafton. En längtan efter mer Kalle och hans vänner väcktes och Mari hittade Kalle Anka & C:o.

Läsa Kalle

Längtan efter Kalle Anka

 

Maris nyfikenhet på vännerna i Ankeborg fick henne att själv kämpa med läsinlärningen – om hon inte läste så fick hon ju inte veta mer om vännerna i Ankeborg! Mycket tack vare Kalle Anka kunde hon läsa själv redan vid 6 års ålder.

 

-Fördelen med serier är att du sitter inte bara och matar text som du gör in en bok, du ser på bilderna och får ett sammanhang mellan språket och händelser.

Högläsning med serietidningar

 

Mari har två söner som är vuxna nu, men när de var yngre var det högläsning tillsammans som gällde. Loven tillbringades ofta i soffan där Mari läste serietidningar högt för barnen. De gillade det och Mari själv tyckte också att det var en mysig stund. När barnen blev äldre och började läsa själva fortsatte man ändå att sitta tillsammans och läsa i soffan.

 

Man underskattar inte barnen

 

Barnen gillade Kalle Anka-serierna eftersom de är spännande, det händer någonting hela tiden och dessutom tycker Mari att barnen utvecklade sitt språk genom serietidningarna.

-Varken jag eller killarnas pappa har pratat bebisspråk med dem och i Kalle Anka är det inte heller något bebisspråk, säger Mari.

Hon menar att man inte underskattar barnens förmåga att förstå eller ta till sig nya ord i Kalle Anka-tidningen. Dessutom finns det många lustiga ord och uttryck, och lek med ord som Mari tror skapar läslust för barnen.

 

Läsa Kalle 2

Alla gillar att läsa Kalle

 

Men det är inte bara barn som tycker om Kalle Anka & C:o. En av Maris väninnor kan inte somna utan att läsa Kalle på kvällen och nu det senaste året har även Mari återupptagit sitt Kalle-läsande. Kalle Anka erbjuder verkligen någonting för alla åldrar, säger Mari och undrar hur hon har kunnat vara utan Kalle så länge.

 

Läs mer på läskvarten.se