AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!
AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!

Familjens bokcirkel

Engagera hela familjen i läsningen, så blir det en rolig familjeaktivitet i stället för ett måste för barnet. Kanske läser ni varsin bok, eller så läser ni samma. Bestäm träff för när ni ska ses och vad ni ska göra då. Någon fixar fika, någon dukar, kanske pyntar och pysslar ni enligt något tema i boken/böckerna ni läst.

Prata om boken

I skola och förskola arbetar man med läsning enligt pedagogiska modeller. Adrian Chambers modell för boksamtal är vanlig, kanske känner dina barn igen den? Den utgår från fyra grundfrågor:

1. Vad gillar du i boken?
2. Vad ogillar du i boken?
3. Vilka frågetecken finns?
4. Vilka mönster/kopplingar ser du?

Poängjakt

Att läsa ska vara lustfyllt, så att tävla i att läsa tycker vi att man kan vänta med tills den första läslusten är väckt. Då blir det extra roligt att sträckläsa sina favoriter och samtidigt samla poäng. Kom överens om en rolig belöning/aktivitet när målet är nått tillsammans med barnen.

Börja med serier

När orden förstärks av bilder förstoras läsupplevelsen. Vi får ofta höra berättelser om hur folk lärt sig läsa med hjälp av Kalle Anka. Serier används också inom skolan för att främja ökad läslust och förbättrad läsförståelse. Det kan du läsa mer om här. 

Schemalägg lässtunden

Det kan räcka med en kvart några gånger i veckan: stäng av alla skärmar och andra distraktioner, kryp upp i favoritfåtöljen och läs. En stund före middagen är ofta en bra tid, då kan ni ägna en del av måltiden åt att prata om läsupplevelsen.

 

Behöver du hjälp med att hitta bra läsning? Testa Lästipsomaten som ger dig roliga, spännande och allmänbildande lästips från Kalle Ankas universum!