AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Kalle Anka & C:o fyller 75 år!

Landets mest fullfjädrade och klassiska serietidning Kalle Anka & C:o fyller 75 år i september. Det är den serietidning som har utkommit under längst tid och med flest antal nummer i Sverige. 75-årsjubileet firas med ett hejdundrande jubileumsnummer, en omfattande jubileumsbok och flera andra aktiviteter.

Det första numret av Kalle Anka & C:o utkom i september 1948 och kostade 60 öre. Tidningen bestod av 36 sidor där vartannat uppslag var i färg och vartannat i rött, svart och vitt. Nr 1 är idag ett hett eftertraktat samlarobjekt och ett exemplar i nyskick värderas till flera hundratusen kronor.

En betydelsefull tidningsanka
Kalle Anka & C:o, med sina många omtyckta Ankeborgskaraktärer, blev snabbt populär och har genom åren skapat starka band med flera generationer av läsglada svenskar. Tidningen har såklart utvecklats sedan 1948, men traditionen av att blanda skratt- och fartfyllda äventyr med kul lärande lever i högsta grad vidare i dagens tidning. De senaste åren har den svenska Kalle-redaktionen lärt sina unga läsare om allt från historia och geografi till programmering och ekonomi.

– Vi är väldigt stolta över att föra vidare arvet av denna legendariska serietidning, som inte bara kommit att spela en viktig roll som glädjespridare, utan även som folkbildare och läsfrämjare. I en tid då läsintresset bland barn och unga minskar är tidningen mer relevant än någonsin. Med sitt underhållande innehåll öppnar Kalle Anka & C:o dörren till lustfylld läsning för den yngre generationen, säger Anna Bergström, projektledare på Kalle Anka-redaktionen.

Firar med jubileumsutgåvor och olika aktiviteter
Jubileumstidningen, Kalle Anka & C:o nr 35-36 är ett dubbelnummer och blir det 3513:e numret i ordningen. Tidningen finns att köpa i butik från och med den 29 augusti. Därutöver har redaktionen tagit fram jubileumsboken Kalle Anka & C:o 75 år. Boken är en samlingsvolym på 328 sidor och innehåller såväl klassiska serier från tidningens historia som intressant bonusmaterial ur arkiven. Boken släpptes i början av augusti och kommer även att finns till försäljning på Bokmässan i Göteborg där den legendariske Kalle Anka-tecknaren Daan Jippes kommer att finns på plats för signeringar och seminarier.

En särskild jubileumsutställning för bibliotek har också tagits fram. Den gör kronologiska nedslag i tidningens historia från 1948 fram till idag. Utställningen finns att ladda ner via KalleAnka.se.

Högupplösta bilder finns att ladda ner från Story House Egmonts pressrum hos Mynewsdesk

För mer information vänligen kontakta:
Anna Bergström, projektledare Kalle Anka & C:o,
e-post anna.bergstrom@egmont.se, telefon +46 72 300 61 71.

Kalle Anka & C:o är Sveriges största serietidning med hundratusentals läsare varje vecka. Häng med och lär känna Kalle Anka, Knattarna, Kajsa och de andra knasiga vännerna i Ankeborg. Vi utlovar både roliga och spännande äventyr, deckargåtor, tävlingar, vitsar och inte minst att ditt barn utvecklar sitt läsande.

De spännande och roliga serierna om Kalle Anka ger barn en skön och rolig stund som motvikt till många barns allt mer stressade tillvaro. Barn som läser serier utvecklar sin läsförmåga, sitt språk och läser också annat. Något de har nytta av hela livet! Men framförallt – så har de roligt! Mycket skoj för barn i alla åldrar!