AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!
AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!

Karlskrona får ett minst sagt oväntat besök i veckan. Självaste Kalle Anka rekryteras som båtbyggare när det populära resmålet ska ta upp kampen om Sveriges mest spektakulära landmärke. Den historiska händelsen utspelar sig i serien ”Modellbyggarmästaren” och finns att läsa i senaste numret av Kalle Anka & C:o.  

Det var i slutet av förra året som redaktionen utlyste en tävling där läsarna fick rösta om vilken svensk stad som Kalle Anka skulle besöka i ett kommande äventyr. Karlskrona seglade snabbt upp som favorit i tuff konkurrens från bland annat Piteå och Sundsvall. Vinnare blev alltså den historiska örlogsstaden och Kalles tur till ”staun” lär knappast passera obemärkt förbi. Tidigare framröstade ankresor, som bland annat gått till Kalmar (aka ”Kallemar”) och Uppsala (aka ”Tuppsala”), har mottagits med stor entusiasm av lokalbefolkningen.

– Jag hoppas att Kallekronaborna, jag menar Karlskronaborna, blir glada och stolta över ankbesöket. Våra serieskapare har lagt mycket krut på research och i serien syns många kända miljöer och byggnader, som till exempel Stortorget med Karl XI-statyn, hamnen och Marinmuseet, berättar Anna Bergström, redaktionell projektledare för Kalle Anka & C:o.

Kapprustning mot Malmö

I serien ”Modellbyggarmästaren” visar Kalle Anka upp en oanad talang som båtkonstruktör. En talang som tar honom hela vägen till Karlskrona för ett minst sagt spektakulärt arbetsuppdrag: att bygga en gigantisk träbåt som ska bli stadens nya, framträdande landmärke. Med Kalles hjälp ska Karlskrona en gång för alla lyckas ta udden av sin värsta stadskonkurrent – Malmö och skrytbygget Turning Torso. Men som så ofta annars när det gäller världens mest otursförföljda anka, så går det inte riktigt som det var tänkt…

– Alla känner kanske inte till att Karlskrona var Sveriges tredje största stad i mitten av 1700-talet. Det är något vi valt att spinna på i berättelsen och därav fejden med Sveriges nuvarande tredje största stad, Malmö. Viktigast är förstås att läsarna får sig ett gott skratt, men förhoppningsvis får de också lite nya kunskaper på köpet, säger Anna Bergström.

Som grädde på Ankeborgsmoset har redaktionen låtit ta fram en unik karta av Karlskrona Skärgård – med ”ankifierade” önamn. Kartan finns att hämta i utvalda matbutiker i Karlskrona, men kan även laddas ner gratis på kalleanka.se

Kalle Ankas besök i Karlskrona finns att avnjuta i Kalle Anka & C:o nr 41–42 som kommer ut i butik den 12 oktober. ”Modellbyggarmästaren” är tecknad av Tony Cronstam och författad av Maya Åstrup efter en idé av Joakim Gunnarsson.

Nu inleds även arbetet med att utse nästa svenska ankdestination. På Kalle Ankas Facebooksida går det att lämna förslag på kommande års ankbesök. Vilken stad som vinner får vi veta i november.