AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Mysteriet med deckargåtans historia

Den första deckargåtan i den form vi är bekanta med idag, hittar vi i en då förekommande inhäftad pysselbilaga till Kalle Anka & C:o nr 45/1979, där den går under vinjetten ”Veckans minideckare”. Men det går inte att säkerställa att detta verkligen är den första, eftersom alla bilagor inte finns bevarade i Egmonts arkiv.

Därefter publicerades deckargåtor i tidningen Oppfinnar-Jockes Kluriga Magasin, den första med största sannolikhet i nr 1/1984. Då under rubriken ”Brottsplats – Ankeborg” med detektiven Skärlock Holm som huvudperson.

Så småningom började deckargåtan även att publiceras i tidningen Kalle Anka & C:o. Den första hittar vi i nr 4/1988. Långfilmen om Basil Mus var då aktuell och man skapade ett antal äventyr med figurerna från filmen och deckargåtan löstes här av mästerdetektiven Basil Mus. Ungefär samtidigt började liknande gåtor dyka upp i månadstidningen Musse Pigg & C:o – där med Musse som detektiv. Den första tycks ha varit i nr 8/1988. Översättaren Stefan Diös minns:

– Vi hämtade dem från franska tidningar. Jag var med på ett hörn och översatte flera av dem också. Men ännu tidigare än dessa, är albumet Fest med Kalle Anka 1987, som utkom på sommaren det året. Det innehåller två franska gåtor med Musse och Långben. Jag tror att detta är den första svenska förekomsten av vår tids deckargåtor.

Idag finns deckargåtan med i Musse Pigg & C:o i vart och vartannat nummer, ofta med gåtor som spänner över flera sidor. Och även om vi i Sverige har en oerhört produktiv deckargåteförfattare i Wiktor Ericsson, som gjort minst 214 stycken tillsammans med Miguel Fernandez Martinez som tecknare, så fylls det även på med andra gåtor, ofta av franskt ursprung.

Med början av nr 41/1992 och framåt var deckargåtan periodvis en del av innehållet i Kalle Anka & C:o. I nr 23/2005 kom ett sexsidigt äventyr fullt med gåtor som läsaren skulle lösa, med svaren längst bak i tidningen. Här ser vi för första gången Kalle Anka som huvudperson, men äventyret är inte märkt ”deckargåta”. Under åren som följer dyker det titt som tätt upp äventyr som på samma sätt innehåller moment som liknar deckargåtan.

Från och med nr 26/2009 blev deckargåtan ett fast inslag i Kalle Anka & C:o, och sedan ett par år tillbaka innehåller varje nummer två deckargåtor: ofta en med Musse Pigg i huvudrollen och en med Kalle Anka.

Vi har grävt i arkivet och bjuder här på några kluriga gåtor att knäcka. Löser du dem?