AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här
AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här
Vinnare Oppfinnartävlingen!

Oppfinnartävling!

Vinnarna i Kalle Ankas Oppfinnartävling är korade! I tuff konkurrens fick eleverna Bente Kauppi och Auri Haldorson, från Innertavle skola i Umeå, juryn på fall med sin läskande och hållbara uppfinning ”GemPunch”. Vi gratulerar klass 5 på Innertavle skola till första pris i Kalle Ankas Oppfinnartävling!

Kalle Ankas Oppfinnartävling gick av stapeln höstterminen 2023 för klasser i årskurs 4-6. Utmaningen gick ut på att ta fram idéer på framtida innovationer inom något av tre teman: MAT, HÄLSA och KLÄDER. Hundratals bidrag tävlade om första priset 10 000 kr till klasskassan och 10 000 kr att skänka till valfri välgörenhetsorganisation. Vinnarna utsågs av en jury bestående av representanter för Kalle Anka-redaktionen, Unga Innovatörer och Beppe Singer.

Vinnarbidraget är en helt unik uppfinning som drar nytta av resurser från hela universum på ett originellt och hållbart sätt. Idén bygger på insamling av koldioxid från rymden för att sen omvandla det till bubblig kolsyra och den galaktiska läsken ”GemPunch”.

Så här lyder juryns motivering:

”Med en finurlig blandning av innovativ teknik och kreativ problemlösning visar GemPunch hur vi kan lösa en av vår tids största utmaningar – att minska mängden koldioxid i atmosfären. Ett väl genomarbetat bidrag med proffsig presentation och en riktigt kreativ idélösning med mycket Ankeborgskänsla.”

Hela klassen har jobbat intensivt med sina oppfinningar och har inte bara beskrivit sina idéer med text och bild, utan även byggt fysiska 3D-prototyper. Den kreativa delen med att skapa prototyper i 3D i olika material tyckte eleverna var den roligaste delen i arbetet berättar läraren Marlene Ödling. Vidare berättar Marlene om hur de arbetat med tävlingen:

Jag presenterade tävlingen för klassen och de röstade och det visade sig att de var redo för utmaningen. Vi läste tidningen, samtalade, brainstormade, planerade, skissade, skrev, skapade och presenterade. Klasskompisarna fick ge feedback på redovisningen för att se om det fanns något som kunde förbättras. Det har varit en rolig process med mycket samarbete, planerande och skratt.

Oppfinnarna Bente och Auri berättar också om vad de tror fick deras GemPunch att sticka ut lite extra:

För att vi tänkte stort. Vår uppfinning kommer hjälpa många. Det var inte bara en rolig uppgift, vi tänkte att ”det här kan bli något” och vi jobbade väldig hårt. Våra entreprenörhuvuden spann vidare på idén. Vi ansträngde oss med uppgiften, vi stressade inte och förbättrade vår första skiss.

Kalle Anka gratulerar hela klass 5 på Innertavle Skola till vinsten med 10 000 kr till klasskassan, och 10 000 kr som klassen har valt att skänka till organisationen Läkare Utan Gränser.

Vinnare Oppfinnartävlingen!