AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Så skriver du ett CV: 5 idiotsäkra tips

Hur många jobb ska man egentligen ha med på sitt CV? Hur många som helst; inspireras av Kalle Ankas rekordlånga meritförteckning!

1. Sammanfatta

Du skickar i regel ditt cv tillsammans med ett personligt brev.  I själva cv:t skriver du inga personliga hälsningar, men inled gärna med en kort, säljande sammanfattning. I en rekryteringsprocess kan det hända att ditt cv hamnar hos personer som inte sett ditt brev.

Så här: ”Ingen har tagit Livets hårda skola på så stort allvar som denna oslagbart plattfotade och godhjärtade anka. Kalle Ankas arbetslivserfarenhet sträcker sig över nära ett århundrade, och bland meriterna finns raketkarriärer inom samtliga idag av mänskligheten kända branscher. Kalle Ankas referenser vittnar om en envis och passionerad medarbetare som aldrig, aldrig ger upp.” 

 

2. Beskriv

Din nya arbetsgivare behöver veta exakt vad du gjort i dina tidigare yrkesroller: en titel som hönseriföreståndare kan till exempel betyda olika saker på olika arbetsplatser. Beskriv organisationen, din plats i den och dina arbetsuppgifter för varje tidigare arbete.

Så här: ”Som hönseriföreståndare i staden numera känd som Omelett arbetade jag självständigt tillsammans med mitt team för att optimera äggproduktionen. Det var min uppgift att hitta äggproduktionsbefrämjande faktorer i alla delar av processen: från allmän skötsel till att upphandla specialkost enligt senaste forskningsrön.”

 

3. Var ärlig

I ditt cv sammanfattar du allt du gjort i ditt vuxna liv. Naturligtvis ska du framhäva dina bästa sidor, men samtidigt måste du vara trovärdig. Det blir du genom att måla upp en balanserad och nyanserad bild av dina erfarenheter.

Så här: ”Min fyra dagar långa karriär som ättiksskummare var i sin intensitet mycket lärorik. Jag lärde mig att hantera både mot- och medgångar, att ta ansvar och arbeta under hård press.”

 

4. Var relevant

Anpassa ditt cv och ta bara med sådant som är relevant för tjänsten i fråga. Din tid som Gröngöling kan till exempel vara ytterst relevant om du söker jobb på en expedition till Nordpolen, men inte om du siktar på en karriär inom finansvärlden. EDIT: Efter samtal med riksbankschefen vill vi göra följande rättelse: Gröngölingserfarenhet är alltid relevant.  

 

5. Håll det kort

Ett personligt brev på en halv sida och ett bifogat cv på max två sidor är ungefär vad en rekryterare mäktar med. Om dina erfarenheter vida överstiger detta utrymme kan du ju testa att ta bort alla marginaler, skriva texten i 8 punkter och låta bli mellanslag.

Så här: bagareboxarebrandmanbåtägareclowncowboydetektivdjurskötaredykarefabriksägarefiskodlareflyttkarlfrisörfyrvaktarefärjekarlförsäkringsagentgatsopareglasmästareglassförsäljaregårdskarlhotelldirektörhundfångareindrivarejournalistkaptenkungkustbevakarelivräddarelåtskrivaremjölkbudmodellmuseivaktassistenttillmuseivaktnattvaktormtjusareparkvaktpengaputsarepostbudregnmakarerengöringsassistentreparatörrivningsexpertsmedstationskarlsäljaretelegrambudtivoliarbetaretullbetjäntuppfinnareupptäcktsresandeurmakarevedhuggareäggrossit

Äh, bara skoja! Så många jobb har väl ingen haft… eller?