AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här
AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här

I början av året genomförde Serier i Undervisningen en serievecka på Örbyskolan i Stockholm. Under 4 dagar drillades skolans samtliga 500 elever, från årskurs 0 till årskurs 6, i att göra egna serier. Workshopledare var Arild Midthun, Kalle Anka-tecknare, Jimmy Wallin, serietecknare och manusförfattare, och Bamse-tecknaren Adam Blomgren.

 

Serieveckan på Örbyskolan inleddes dag 1 med storföreläsningar där eleverna gavs en grundläggande introduktion till tecknade serier och serieskapande. På ett lekfullt och visuellt vis berättade Arild, Jimmy och Adam om olika pratbubblor, onomatompoetiska ord (ljudord) och hur man gör en bra seriefigur. Efterföljande dagar genomfördes lektioner i samtliga klasser och där eleverna fick börja arbeta med sina egna serier. Det återkommande budskapet var framförallt vikten av att inte lägga för mycket tid på att rita perfekt från början. Utan att fokusera på berättandet och därefter börja med enkla skisser.

– Det måste vara enkelt och tydligt, Sedan vill jag att ni lyfter in känslor och minst en överraskning. Det får inte bli tråkigt, förklarade Arild Midthun.

Skolas arbete med serier ska mynna ut i ett stort antal klass-serietidningar med elevernas egna serier samlade. Samtliga elever kommer även att motta ett särskilt diplom från Serier i Undervisningen. Serieveckan och tecknarbesöken finansierades genom Skapande skola-bidrag.

– Vi är väldigt nöjda med detta projekt. Eleverna har tyckt att det har varit roligt och har jobbat entusiastiskt med sina serier. Även elever som normalt har ett motstånd till att skriva har skapat serier som de är nöjda med, säger Jeanette Bäckdén initiativtagare och lärare på Örbyskolan.

Är din skola intresserad av att få besök av en serieskapare? Läs mer här.

 

Länkar:
Skapande skola