AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här
AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här

Sveriges nya Kalle Anka-tecknare heter Tony Cronstam. Det är första gången på flera år som Sverige fått en officiell Disney-tecknare. I Kalle Anka & C:o nr 6 debuterar serieskaparen Tony Cronstam med en serie om trollpackan Magica de Hex.

Att bli en licensierad Disney-tecknare innebär normalt en lång och tuff process. Genom åren är det ytterst få svenskar som passerat nålsögat. Men nu kan Sveriges nya Kalle Anka-tecknare äntligen presenteras. Malmöbon Tony Cronstam är en stor profil inom den svenska serievärlden.

Känd för Elvis

Tony Cronstam är förmodligen mest känd för sin egen serie Elvis och barnboksserien Snipp och Snopp. Nu väntar en helt annan form av utmaning när han ska ta sig an världens mest otursförföljda anka.

– Det är en stor ära och lite av en barndomsdröm som har gått i uppfyllelse. För mig ligger den stora utmaningen i att föra vidare Ankeborgsvärldens berättartradition visuellt utan att upprepa den för mycket. Jag försöker studera och inspireras av artistiska storheter som Carl Barks och Daniel Branca, men vill samtidigt sätta min egen prägel, säger Tony Cronstam.

Magica personlig favorit

Tony Cronstam debuterar i Kalle Anka & C:o nr 6. Han står för omslagsillustrationen och serien ”Trolltiderna förändras”. I huvudrollen en av Tonys personliga favoriter – den förföriska trollpackan Magica de Hex. Snart hoppas han på att också få sätta näbben i ett manus med Kalle Anka i huvudrollen.

– Jag älskar Kalles temperament. Jag var mer som honom när jag var yngre. Idag är jag lugnare men det finns fortfarande en vilande anka därinne nånstans. När jag tappar bort min favoritpenna eller om datorn krånglar, då händer det ibland att den hetlevrade ankan kommer fram, säger en leende Tony Cronstam.

Kalle Anka & C:o nr 6 finns att köpa i butik från den 5 februari. Prenumeration tecknas här.

Kalle Anka & C:o ges ut av Egmont Publishing som publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Café och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.