AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Hans ohejdade entusiasm gör honom evigt ung, å andra sidan kan det hävdas att han föddes som en gnällig gammal gubbe. Frågan är: Hur gammal är Kalle Anka – egentligen?

Det är inget mysterium: Kalle Anka som vi känner honom dök upp i världens medvetande för första gången den 9 juni 1934. Detta räknas som hans officiella debut och den skedde i den numera legendariska filmen Den kloka hönan (The Wise Little Hen). Berättelsen var dock ingalunda ny, utan byggde på gammal engelsk saga, i svensk översättning Den lilla hönan och vetekornet.

Pigg gammal gubbe

Kalle Anka blev med andra ord 84 år den 9 juni 2018. Som många hävdar är ålder bara en siffra, och säger ingenting varken om Kalles vigör eller mognad. Men den imponerande åldern står också för att många, många generationer barn över hela världen vuxit upp med Kalle Anka.

Goda sidor uppväger dåliga

Många har också lärt sig läsa tack vare Kalle Anka. En av dem är den norske Kalle Anka-tecknaren Arild Midthun, som ger följande förklaring till Kalle Ankas popularitet:

– Kalle styrs helt av sina känslor och saknar helt förmåga att lära av sina misstag. Jag är glad att han inte är min granne eller farbror, men han tar med mig på fantastiska berättelser som inte skulle funka utan honom och alla hans fel. Men hans goda sidor uppväger de dåliga. Han är jättelojal och ställer alltid upp för sina närmaste. Han tycker om sina brorsöner, Kajsa och Farbror Joakim. Han är en god person men han har sååå mycket känslor och sååå lite intellekt.

Se Kalle Anka i sin debutfilm!