AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Pressmeddelande

Folkbildaren Kalle Anka, landets största och mest klassiska serietidning Kalle Anka & C:o fyller 70 år i september. Det är den serietidning som har utkommit under längst tid och med flest antal nummer i Sverige. 70-årsdagen firas med ett hommage till den allra första utgåvan. Ett nytryck av ikoniska nr 1 från 1948, samt en jubileumsbok och en jubileumstidning.

Det första numret av Kalle Anka & C:o kostade 60 öre och bestod av 36 sidor. Vartannat uppslag var i färg och vartannat i rött, svart och vitt. Nr 1 är idag tidernas mest värdefulla serietidning och ett hett eftertraktat samlarobjekt. Den som vill köpa ett exemplar i fint skick måste både ha en stor portion tålamod och en djup plånbok. 1999 såldes Nr 1 för 165 000 kr på en auktion i Stockholm. Det är mycket sällan som det första numret kommer ut på marknaden.

Folkbildaren Kalle Anka

Kalle Anka & C:o blev snabbt populär i Sverige. Samtidigt var det många som ansåg att serietidningar var skräplitteratur som till och med kunde vara skadliga för barn. Men den högljudda kritiken bet aldrig på alla de serietidningsläsare som inte kunde bli mätta på Kalle Anka & C:o

Underhållning och kunskap 

Figurerna i Kalle Anka & C:o och det fyndiga språket med begrepp som ”läskeblask” och ”Långbortistan” har fängslat både barn och vuxna i 70 år. Många har till och med lärt sig läsa med hjälp av Kalle Anka & C:o. Dessutom har serierna förmedlat kunskap om allt från geografi till historia, inte minst genom den legendariska serietecknaren Don Rosa. Traditionen att blanda underhållning och kunskap lever i högsta grad vidare idag och de senaste åren har Kalle Anka & C:o lärt sina unga läsare om allt från astronomi och matematik till programmering och historia.

Vi skäms inte för att sticka ut näbben och prata om Kalle Anka & C:o som en folkbildare. Serier spelar en viktig roll i vårt samhälle, inte minst för att skapa läslust, men också för att bidra till allmänbildningen. Därför vill vi utbringa ett sjuttiofaldigt kvack, säger Anna Bergström, projektledare på Kalle Anka & C:o.

Firar med nytryck av nr 1 samt flera jubileumsutgåvor

Som en del i firandet har Egmont valt att trycka upp en limiterad upplaga av nr 1 från 1948. Tidningen kommer att finnas i Egmonts monter på Bokmässan i Göteborg den 27-30 september. Jubileumstidningen, Kalle Anka & C:o nr 38, blir det 3255:e numret i ordningen och finns att köpa i butik från och med den 18 september. Därutöver har redaktionen tagit fram jubileumsboken 70 år med Kalle Anka & C:o. Boken är en samlingsvolym på 240 sidor med några av de bästa serierna som tidningen har kunnat erbjuda under 70 år.