Ett stycke Kalle-historia är på sin plats.Tidningen fyller 70 år, och vi tittar tillbaka på Kalle Anka & C:o genom årtiondena.
1940-talet
Vi börjar kavalkaden för Kalle Anka & C:o genom årtiondena på 1940-talet. Under de första åren hämtades materialet framför allt från Walt Disney’s Comics and Stories. Den tidningen hade sedan många år traditionen att öppna med en tio sidor lång Carl Barks-serie, och så fick det bli i Sverige också.
1950-talet
Under 1950-talet steg upplagan rejält. Det såldes mer än en miljon Kalle-tidningar redan under årtiondets första år och för att hålla takten med de lästörstande Disneyfansen gavs flera andra tidningar ut med Kalle Anka- och Disney-serier. För att de amerikanska serierna skulle bli begripliga för svenskarna fick de givetvis översättas. Fram till och med 1957 var det magister Axel Norbeck som stod för den saken. Från och med nummer 16/1957 och fram till 1981 var det makarna Maibrit och Per Anders Westrin som lekte med orden och gav ankeborgarna sin språkdräkt. Bland annat myntade de det klassiska uttrycket ”läskeblask”!
1960-talet
I början av 1960-talet hade Kalle-tidningen ett problem: de amerikanska serierna räckte inte till. Serietidningsupplagorna dalade i USA och färre seriesidor tecknades upp. Lösningen blev att Guteberghus (nuvarande Egmont) i Danmark fick licens på att teckna upp egna seriesidor. Italienska och holländska serier började också översättas och publiceras på våra breddgrader. Tack vare de här åtgärderna kunde Kalle Anka & C:o fortsätta komma ut varje vecka. En mängd nya figurer introducerades i Kalle Anka & C:o under 1960-talet. Kusin Knase, Magica de Hex, Stål-Långben, Emil Örn, Moby Duck och Blunder var bara några av nytillskotten i Disneyfloran det här årtiondet.
1970-talet
Under 1970-talet inleddes en ny era i Kalle Anka & C:os historia. Under 1960-talet hade kvalitén på det danskproducerade materialet varit rätt ojämnt, men nu gjorde flera bra tecknare och författare entré. I mitten av 1970-talet började de danska redaktörerna att välja ut amerikanska serier från 1940-talet som inte tidigare hade publicerats i Skandinavien. En lång rad guldkorn, från Disneyseriernas barndom dyker därför upp i tidningen vid 1970-talets mitt.
1980-talet
För att fira tidningens 35-årsjubileum 1983 passade man på att bjuda på en riktig godbit: det allra första numret från 1948 i faksimil. Det fanns inhäftat i nummer 9/1983. KA&C:o 1/1948 gick för stora pengar och nu kunde äntligen alla läsare som inte hade en djup plånbok få läsa det historiska numret.
1990-talet
I och med nummer 29/1992 frångick Kalle Anka & C:o det klassiska formatet på 36 sidor och blev hela 48 sidor tjock. Det skulle dock bara dröja fyra och ett halvt år innan tidningen svällde till 64 sidor. Den förändringen skedde i och med nummer 1/1997.
I KA&C:o 1/1990 debuterade en ny serieskapare i tidningen: Don Rosa. Serien hette ”Ett mytologiskt menageri” och blev den första i en lång rad minnesvärda serier från hans penna. I nummer 47/1992 började Don Rosas serier om farbror Joakims äventyrliga liv publiceras i tidningen. Serier som har återpublicerats flera gånger och dessutom getts ut i bokform.
2000-talet
För att fira att det var 100 år sedan Carl Barks föddes publicerades 2001 tio serier under rubriken ”Arvet från Barks”. Tecknare och författare som
Geoffrey Blum, Daniel Branca, Don Rosa och Daan Jippes valde bland de många figurer som Barks skapat och gjorde en ny historia med dem.
När Carl Barks gick bort den 25 augusti 2000 efterlämnade han en stor mängd oavslutade manus och idéer. Dessa såldes på auktion och en del hamnade i händerna på John Lustig och Daan Jippes som färdigställde ett urval. ”Ankan som kom till middag” i KA&C:o 42/2011 och ”Den dörrvaktande dörrmattan” i nummer 15–16 samma år är två bra exempel på de postumt färdigställda Barks-serierna.
Under de senaste åren har den norske Kalle-tecknaren Arild Mithun sett till att kändisar blivit ankifierade på löpande band. Camilla Läckberg, Zlatan Ibrahimovic och Victoria Bernadotte är bara några av de som fått se sig själva förvandlade till invånare i Ankeborg.
Kalle Anka & C:o genom årtiondena har sammanställts av Joakim Gunnarsson.