AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Årets andra nummer av Kalle Anka Extra finns ute i butik. Den uppmärksamme läsaren har hunnit notera att tidningen genomgått en förändring.

Tidigare var Don Rosa galjonsfiguren för Kalle Anka Extra. Men så tog Rosas serier slut i arkivet. 2018 inleds varje nummer i stället med en längre serie av Carl Barks.

Urvalet av serierna för 2018 års utgivning (6 nummer per år) har gjorts av Kalle Anka-kännaren och översättaren Stefan Diös. En annan ankist i redaktionen är Joakim Gunnarsson, som står för ett nytt inlsag i tidningen: Ankist-extra på sidan två. Här får vi veta mer om numrets serier; fakta om skaparna, kuriosa och bakgrund.

Ankist-Extra

Vi fick en pratstund med Joakim, som gärna kallar Kalle Anka Extra för ”Ankisternas egen tidning”.

kalle anka extra

Joakim Gunnarsson

– Tidningen görs av ankister och den bjussar andra ankister på något de verkligen vill ha. Den passar både vuxna, för nostalgin, och barn, som här får läsa de allra bästa serierna som gjorts genom tiderna, långa äventyrsserier av hög kvalitet.

Av ankister, för ankister

Joakim är 43 år, har jobbat med serier sedan början av 90-talet och är idag projektledare på Egmont i Malmö där han bland annat jobbar med Kalle Anka och Bamse. Han har som så många andra läst Kalle Anka sedan han var liten, men att bara läsa serierna räckte inte riktigt för den 10-årige Joakim.

– Jag ville veta mer: vem tecknade de här serierna, var kom de ifrån? Då fick jag kontakt med föreningen NAFS(K) – Nationella Ankistförbundet i Sverige (kvack).

Sedan dess titulerar sig Joakim, liksom tusentals andra, ankist. Och han är stolt över att tillsammans med Stefan Diös stå bakom ”nya” Kalle Anka Extra.

– Det är en tidning av ankister, för ankister. Man får gå tillbaka till sin barndom och uppleva sina egna favoriter. Att Stefan Diös växte upp på 60-talet märks till exemepl i årets urval då flera av serierna kommer från den tiden. Men huvudsaken är att de är bra, och att de inte har repriserats för ofta. De ska kännas speciella. I senaste numret har vi till exempel serien Kung Ogs järnsäng med manus av Vic Lockman. Den har inte gått i Sverige sedan 1967. Vi lyfter gärna fram de här lite bortglömda serieskaparna, som inte är lika kända som Carl Barks och Don Rosa, men som gjorde väldigt bra serier.

Läsarna önskar

Att tidningen skulle ha en inledande sida – Ankist-extra – var Joakims idé. Tanken är att förutom att bjuda på bakgrund till serierna och urvalet också bygga en relation med läsarna. Och det har redan slagit väl ut. Man har fått in massor av feedback, inklusive tips och önskemål om serier.

– Vi har en diger lista inför 2019 års utgivning, avslöjar Joakim nöjt.

kalle anka extra

Omslaget till Kalle Anka Extra nr 2/2018 föreställer en oljemålning av Carl Barks. Målningen hänger på väggen hos en privatperson i Danmark, och när redaktionen fick nys om detta var det givet att visa upp den för läsarna.

kalle anka extra

Nästa nummer av Kalle Anka Extra kommer ut 19 juni och innehåller bland annat Den gamla borgens hemlighet av Carl Barks från 1948, och Kalle Anka på kryss med Elektra som andraserie .
– Det är en pärla från 1957 om hur Kalle Anka åker på kryssning med ett fartyg som har en elektronhjärna – Elektra. Den påminner faktiskt lite om filmen 2001, kommenterar Joakim Gunnarsson.

Prenumerera på Kalle Anka Extra här (6 nr/år), eller köp senaste numret i närmaste butik!