Ladda ner våra mallar och skapa årets finaste pepparkaksform!
En ny pepparkaksform om året gör julbaket extra kul. I år hjälper vi dig att skära ut både Kalle Anka och Musse Pigg i pepparkaksdegen. Så vi börjar där: med degen! Här kommer receptet, som är en Disney-klassiker: det är Gepetto från Pinnochio som delar med sig av det. Mallarna laddar du ner här.
Gepettos pepparkakor
Det här behöver du:
- 200g strösocker
- 1 1/2 dl sirap
- 175g smör eller margarin
- 1/2 msk malen ingefära
- 1 tsk malen kanel
- 1/2 tsk malda nejlikor
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 750g vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Gör så här:
Degen bör göras i ordning dagen innan du ska baka pepparkakorna. Den blir då lättare att kavla.
- Ta en skål och mät upp sockret och sirapen. Rör samman detta ordentligt.
- Lägg smöret i en kastrull och låt smälta på svag värme på spisen.
- Blanda kryddorna i smöret. Slå smöret över sockerblandningen.
- Vispa grädden lätt och blanda den i smeten.
- Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Ta in riktigt allt mjölet, en del ska du ha till att mjöla bakbordet med när du kavlar ut kakorna.
- Blanda mjölblandningen med övriga smeten och arbeta ihop degen ordentligt. Täck över degen med plast och låt stå svalt till nästa dag.
Nästa dag:
- Ladda ner och skriv ut pdf:n med mallarna. Skär ut enligt instruktionerna.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj två bakplåtar med smör.
- Ta fram degen. Strö lite vetemjöl på bakbordet och kavla ut degen så tunt som möjligt.
- Ta ut pepparkaksfigurer (se instruktioner på pdf:n med mallarna). Lägg dem på en smord bakplåt och grädda kakorna cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg.
- Fyll den andra smorda plåten med kakor medan den första plåten är i ugnen.
- Ta plåten ur ugnen och låt kakorna svalna på plåten innan du tar bort dem och lägger på nya