AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!
AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!

Ladda ner våra mallar och skapa årets finaste pepparkaksform!

En ny pepparkaksform om året gör julbaket extra kul. I år hjälper vi dig att skära ut både Kalle Anka och Musse Pigg i pepparkaksdegen. Så vi börjar där: med degen! Här kommer receptet, som är en Disney-klassiker: det är Gepetto från Pinnochio som delar med sig av det. Mallarna laddar du ner här.

 

Gepettos pepparkakor

Det här behöver du:

  • 200g strösocker
  • 1 1/2 dl sirap
  • 175g smör eller margarin
  • 1/2 msk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malda nejlikor
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 750g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

Degen bör göras i ordning dagen innan du ska baka pepparkakorna. Den blir då lättare att kavla.

  1. Ta en skål och mät upp sockret och sirapen. Rör samman detta ordentligt.
  2. Lägg smöret i en kastrull och låt smälta på svag värme på spisen.
  3. Blanda kryddorna i smöret. Slå smöret över sockerblandningen.
  4. Vispa grädden lätt och blanda den i smeten.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Ta in riktigt allt mjölet, en del ska du ha till att mjöla bakbordet med när du kavlar ut kakorna.
  6. Blanda mjölblandningen med övriga smeten och arbeta ihop degen ordentligt. Täck över degen med plast och låt stå svalt till nästa dag.

Nästa dag:

  1. Ladda ner och skriv ut pdf:n med mallarna. Skär ut enligt instruktionerna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj två bakplåtar med smör.
  3. Ta fram degen. Strö lite vetemjöl på bakbordet och kavla ut degen så tunt som möjligt.
  4. Ta ut pepparkaksfigurer (se instruktioner på pdf:n med mallarna). Lägg dem på en smord bakplåt och grädda kakorna cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg.
  5. Fyll den andra smorda plåten med kakor medan den första plåten är i ugnen.
  6. Ta plåten ur ugnen och låt kakorna svalna på plåten innan du tar bort dem och lägger på nya

 

pepparkaksform