AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

I senaste numret av Kalle Anka & C:o reser Kalle Anka och Knattarna för första gången i Ankeborgshistorien till Uppsala. Orsaken? Farbror Joakim är på jakt efter ett recept som sägs vara nyckeln till evig ungdom. I det historiska äventyret besöker ankorna ett flertal välkända platser och landmärken i Uppsala.

Bakgrunden till Kalles besök i Uppsala är en omröstning som gjordes på Kalle Ankas hemsida strax innan jul förra året. Kalle-läsarna fick rösta mellan fem olika svenska städer och i år blev det universitetsstaden Uppsala som fick stå som värd för Kalles besök. Det är tredje året i rad som omröstningen genomförs, tidigare vinnare av ett exklusivt ankbesök är Göteborg (2019) och Kalmar (2018).

– Vi på redaktionen är väldigt exalterade på redaktionen över att få ank-nyta till en så klassisk svensk stad. Det finns något ankeborgskt över Uppsala och jag hoppas Uppsalaborna gläds åt Kalles ank-omst, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka & C:o.

I serien ”En resa för ett recept” får vi följa med Farbror Joakim, Kalle och Knattarna i den avlägsna förmodern Malvinas fotspår, på jakt efter receptet till ett ungdomselexir.

Berättelsen utspelar sig till stor del på Uppsala universitetsmuseum, Gustavianium. Andra välkända platser som syns är bl.a. biblioteket Carolina Rediviva och Uppsala Centralstation. Som en hommage till två av stadens allra största profiler har berättelsens två lokala huvudkaraktärer dessutom gestaltats som katter…

Bakom historien står fyra svenska seriekreatörer – manusförfattarna Unn och Stefan Printz-Påhlson, Joakim Gunnarsson (synopsis) och tecknaren Tony Cronstam.

Kalle Anka & C:o nr 46 släpps i butik kommande vecka, tisdagen den 10 november. Samtidigt släpps en ankifierad stadskarta över Uppsala, eller ”Tuppsala” som staden kallas på ankeborgska. Där hittar man bland annat platser som Sviskonberga, Blåänderna och Flugsta. Tuppsalakartan finns i begränsad upplaga och delas ut gratis på Uppsalas pressbyråer under veckan, samt kan laddas ner från KalleAnka.se. Inte nog med det så har även Uppsalas studentnationer genomgått ankifiering, se hela listan här.

Parallellt med Kalle Ankas aktuella Uppsala-besök drar nu även arbetet igång med att utse nästa ankdestination. På Kalle Ankas Facebooksida går det att lämna förslag på det kommande årets stadsbesök, och som så småningom leder fram till en omröstning mellan de bästa nomineringarna.

Bildmaterial för redaktionell användning i media finns att ladda ner från Egmonts pressrum. Vid bildpublicering ange copyright Disney.

För mer information vänligen kontakta:

Anna Bergström, Projektledare Kalle Anka & C:o, Egmont Publishing,
e-post anna.bergstrom@egmont.se, telefon 0723 00 61 71

Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing,
e-post jonas.lidheimer@egmont.se, telefon 0708 63 94 62