AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här
AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här

Trots att han skulle kunna kallas italienare har karaktären Kalle Vildand en stark koppling till Skandinavien. Han lever på vikingatiden och får ofta försvara sig och borgen Malcot mot stridslystna vikingar på härjningståg.

Den italienska härkomsten kommer från tecknaren Marco Rota och författaren Gaudenzio Capelli. Det var de som gav liv åt Kalle Vildand första gången. I det italiensktalande ankeborgsuniversat går han under det skotskklingande originalnamnet Mac Paperin. Att jämföra med Kalle Ankas italienska namn Paperino. Mac Paperins första äventyr publicerades 1 december 1975: Paperino e il piccolo Krack. När det fyra år senare publicerades i Sverige översattes titeln till Tuffa tag för tusen år sen.

Kärleken Lady Kajsa

Kalle Vildand, som aldrig används av någon annan tecknare än Marco Rota, är framgångsrik befälhavare på borgen Malcot i Kalledonien (de gamla romarnas namn på nuvarande Skottland) samt länsherre över byn och distriktet. Vid sin sida har han bland annat Lilleman; ett ironiskt namn på en storvuxen soldat. Han uppvaktar Lady Kajsa men har i övrigt inga nära vänner eller släktingar.

Åtta äventyr

Kalle Vildand har figurerat i åtta serier mellan 1975 och 2006, i Sverige publicerade i Kalle Anka & C:o eller Kalle Ankas Pocket. Förutom premiären har han synts i Kalle Vildand och vikingarna (1980), Det mystiska runsmycket (1994), Romans på vikingavis (1995), Mäktigare än svärdet (1998), Hertig Lilleman av McPlutt (2000), Vilda vikingar och milda veklingar (2002) och Skattefnatt (2006). I den sista serien fick han också ett nytt namn: Mc Vilde Kalledonia.

Kalles Ankas förfader

Det finns en hel del likheter mellan Kalle Vildand och Kalle Anka. Förutom att de är i det närmaste porträttlika och lika till sinnet, har den förstnämnde en flickvän vid namn Lady Kajsa. Hon i sin tur bär en nästan kuslig likhet med vår samtida Kalles kära Kajsa Anka. Vilket inte är så konstigt, eftersom Kalle Vildand uppges vara en förfader till vår Kalle. Vi vet ju också att Farbror Joakim är av skotsk härkomst.

En rolig detalj i utformningen av Kalle Vildand är den lilla figuren han har på sin hjälm, som han aldrig syns utan. Figuren visar alltid samma ansiktsuttryck som Kalle Vildand själv.

kalle vildand

Fakta

Namn: Kalle Vildand (även känd som McVilde Kalledonia)

Skapare: Marco Rota och Gaudenzio Capelli

Premiär: 1975 i äventyret Paperino e il piccolo Krack

Bostad: Borgen Malcot i Kaledonien

Yrke: Befälhavare

Fiender: Skandinaviska vikingar

Vänner: flickvännen Lady Kajsa och soldaten Lilleman

Originalnamn: Mac Paperin