AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här
AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här

Du känner väl Moby Duck, valfångaren, inte att förväxla med författaren Herman Melvilles klassiska roman och val Moby Dick? Moby Duck påminner en del om Kalle Anka, men med en stor skillnad.

Moby Duck är en sjöman och pensionerad valfångare. Han är lätt att känna igen på sin sjömansrandiga tröja, blåa Kalle Anka-inspirerade mössa och pipa. Till skillnad från Kalle Anka bär han även byxor.

moby duck

Storhetstiden

Moby Duck gör sin debut 1967 i sällskap av Kalle Anka i äventyret ”Moby Duck och den väldiga valen”. Han skapades av serietecknarna Vic Lockman och Tony Strobl och hade sin storhetstid mellan året han skapades och 1980. Under denna period återkommer han med jämna mellanrum i olika utgåvor av Kalle Anka-tidningar.

Egen serie

Han får även en serie döpt efter sig själv där Moby och hans besättning står i fokus. De betydande karaktärerna i besättningen är Mobys tama delfin Tumle samt den tröge men älskvärde sidekicken Blunder.

Återkomsten

Moby Duck blev inte bara hyllad på hemmaplan utan även i Danmark där serierna om honom producerades på licens av Disney under i stort sett hela 70-talet. Men efter dryga tio år i rampljuset dröjer det ett tag innan vi får se Moby och hans sjömansrandiga tröja igen. Moby gör sin återkomst 2001, då i sällskap av Kalle Ankas kusin Knase Anka. Här är det återigen italienarna som blåser liv i en gammal amerikansk Disney-figur. Serien, som får namnet ”Historier från havsviken”, introducerar nya figurer som återkommer i de totalt 20 serierna som produceras.

Fakta

Namn: Moby Duck

Skapades av: Vic Lockman och Tony Strobl 1967 i USA

Sverigepremiär: 1967 i Kalle Anka & C:o

Bostad: Troligen på sin båt

Yrke: Fiskare

Kuriosa: Inspirerad av seriefiguren Karl-Alfred