AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Tyra Trollpacka dyker upp i Ankeborg då och då för att ställa till problem för Kalle Anka, Farbror Joakim och våra andra antropomorfa vänner.

På sina äventyr har Tyra Trollpacka alltid med sig kvasten Belsebub. Den behöver hon, som vilken annan häxa som helst, för att flyga. Hon förekommer för första gången i filmen ”Trick or Treat” från 1952. Kalle Anka är trött på bus eller godis-tiggande, utklädda barn och en strid uppstår snart mellan honom och Knattarna. Tyra Trollpacka dyker upp och ställer sig på Knattarnas sida och Kalle blir måltavla för Tyras magi.

Svenskt monster

I samband med premiären av Trick or Treat fick Carl Barks fick i uppdrag att rita en 28-sidig serieversion av filmen. För att fylla ut sidorna fick Barks skapa flera nya scener, bland annat en där Tyra trollar fram ett skräckinjagande, sexarmat monster med det svenskklingande originalnamnet Smorgasbord. I den svenska versionen av berättelsen heter trollet Wasse.

Krig med Långben

Därefter används hon inte av Barks eller någon annan amerikansk tecknare igen utan plockas istället upp av de italienska serietecknarna Carlo Chendi och Luciano Bottaro. I serierna de skapar därefter är det ofta Långben som faller offer för Tyras trick. Det övergripande temat är Långbens tveksamhet kring häxors existens som gång på gång motbevisas av Tyra. Sedan dess har Italien varit Tyras hemland och hon har bland annat förekommit i italienska serier om Farbror Joakim. I Sverige ser vi inte henne lika ofta men när vi väl gör det är det oftast i Kalle Ankas Pocket.

tyra trollpacka

FAKTA

Namn: Tyra Trollpacka (även känd som Kvastelina och Häxan Hilda)

Premiär: 1952 i filmen ”Trick or Treat”

Bostad: Okänt, möjligen på ett berg med andra häxor

Yrke: Häxa

Fiender: Kalle Anka, Farbror Joakim och Långben

Originalnamn: Witch Hazel