AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!
AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!

Don Rosa har med rätta många gånger kallats Carl Barks arvtagare och de två skaparna är kanske de mest kända av alla Kalle Anka-tecknare. Nu kommer en diger bokserie i tio band, innehållande Don Rosas samtliga serier med Kalle och Joakim von Anka i huvudrollerna.

Medan Don Rosa varit involverad i att samla alla sina serier i Don Rosa-biblioteket har vi samlat fakta om den legendariska tecknaren. Visste du till exempel att …

  • Don Rosa var så fascinerad av Carl Barks ankor att han som barn kopierade hans äventyr för hand. När han väl blev professionell serietecknare skapade han enbart historier baserade på Barks ankor.
  • Det var nära att vi aldrig fick se Rosas ankor; han var trogen familjeföretaget i byggbranschen, men när hans kompanjon – hans farbrors styvson – såg den unge Don Rosas passion för tecknandet föreslog han en avveckling av firman.
  • Varje serie av Rosa innehåller en dedikation till förebilden Carl Barks: D.U.C.K – ”Dedicated to Unca Carl from Keno”. Keno är Don Rosas egentliga förnamn.*
  • Alla Rosas serier om Kalle Anka utspelar sig i det förflutna – någon gång i mitten av 1950-talet – eftersom Rosa utgår från Carl Barks historieskrivning om Joakim von Ankas liv. Dessutom alltid i den riktiga världen, några sagohistorier förekommer inte i Rosas värld.**
  • När Don Rosa 1987, vid 35 års ålder, fick chansen att debutera som Kalle Anka-tecknare hade han egentligen slutat teckna sedan flera år tillbaka. Seriebranschen var i kris och det fanns helt enkelt inga publikationer. Att Barks-älskaren Bruce Hamilton startade en ny tidning blev livsavgörande för Rosa.***

Ur Solens son, Don Rosas första serie om Joakim von Anka, inleder första bandet av Don Rosa-biblioteket.

 

* I Don Rosa-biblioteket kan du roa dig med att leta efter dedikationen i äventyren. Om du inte hittar själv kan du tjuvkika i facit: Rosa har skrivit ut var dedikationen finns efter varje äventyr!

** Rosa driver dessutom stenhårt tesen att ankorna i Ankeborg är människor, helt vanliga människor.

*** Historien om hur Don Rosa blev den som förvaltade arvet efter Carl Barks är mytomspunnen, och i förordet till första bandet i Don Rosa-biblioteket bekräftar han själv hur det gick till när han kontaktade redaktören för tidningen:

”Jag kontaktade hans redaktör Byron Erickson, också han ett fan som jag kände, och sa till honom att jag var född att skriva och teckna ett Farbror Joakim-äventyr – att det var förutbestämt!” 

 

don rosa till sverige

Foto: Jano Rohleder

Beställ Don Rosa-biblioteket här. Du får första bandet direkt, sedan levereras de löpande till din brevlåda. Börja samla idag!