AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

I veckans nummer av Kalle Anka & C:o möter du Knüffelina Kraft som peppar Kalle Anka i sin idrottssatsning. Verklighetens Knüffelina Kraft är också en riktig peppare, hon heter Carolina Klüft och jobbar för en organisation som arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Organisationen heter Generation Pep och vi bad dem svara på några frågor om rörelseglädje.

Varför är det viktigt att röra på sig?

– Alla behöver röra på sig, både barn och vuxna. Den dagliga rekommendationen för fysisk aktivitet bland barn är 60 minuter om dagen. När man rör på sig mår både kroppen och knoppen bra. Man blir piggare, gladare och får lättare att hålla koncentrationen. Det är också viktigt att röra på sig för att hålla sig frisk senare i livet. Rörelseglädje står för alla rörelser du blir glad av att göra!

Vad händer i kroppen när man rör på sig?

– När man rör på sig aktiveras hela kroppen, från topp till tå. Man blir starkare och håller sig lättare frisk. När vi rör på oss frigörs också så kallade signalsubstanser, till exempel dopamin, serotonin och endorfiner. Dessa signalsubstanser påverkar oss på olika sätt, och hjälper oss att må bra. Dopamin och serotonin motverkar till exempel depression och smärta, medan endorfiner hjälper dig att känna dig gladare.

Vi har hört att man lär sig bättre om man rör på sig. Stämmer det och hur funkar det?

– Det stämmer. Flertalet kognitiva förmågor förbättras vid fysisk aktivitet, t.ex. får man bättre minne och lättare att hålla fokus. Det gör att det underlättar att lära sig nya saker.

Räknas det att gå i trappan istället för att ta hissen? Eller hur mycket måste man röra på sig för att det ska göra någon skillnad?

– Absolut, det fina är att det inte behövs så mycket för att det ska ge goda effekter på hälsan. Alla rörelser gör skillnad, oavsett om det är lek, sport eller att ta trappan framför hissen.