AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!
AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!

När Kalle Anka och hans vänner önskar god jul 2019 blir det för första gången utan Benjamin Syrsas folkkära duettpartner Bengt Feldreich i livet. Den 21 oktober gick Bengt Feldreich bort, 94 år gammal.

Kalle och gänget minns en kär kollega med en fantastisk sångröst. Som berättarröst till Kalle Ankas julaftonsfirande bidrog han med en alldeles speciell julstämning och inte minst tradition och kontinuitet. En hel del förändringar har gjorts i programmet genom årtiondena, det är i år 59:nde gången programmet sänds, men Feldreichs röst har bestått. Bengt Feldreich var en av tv:s första julvärdar och hade uppgiften till och från under 1960- och 70-talet. 1972 tog lade som bekant Arne Weise beslag på platsen, också han gick bort i år. Men den speciella julstämningen i tv-rutan kommer naturligtvis att leva kvar. Förra året sågs Kalle Anka och hans vänner önskar god jul av 3 775 000 tittare. Siffran har legat stadigt strax under fyra miljoner under det gångna decenniet med små variationer.

Kalle Anka-effekten avtar

Något som däremot avtagit under de senaste åren är den så kallade Kalle Anka-effekten: en minskning av antalet joursamtal till SOS alarm 112 på julafton mellan klockan 15 och 16. Varför effekten avtagit är det ingen som vet.

– Kanske är stunden med Kalle inte lika helig längre. Den som har magsmärtor biter kanske inte ihop till klockan 16, utan går och ringer 112. Det är i så fall positivt ur vår synvinkel, självklart ska man ringa om man själv eller någon i ens närhet behöver akut hjälp, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS alarm, till SVT.

Vem sjunger med Benjamin?

Men vem ska nu Ser du stjärnan i det blå med Benjamin Syrsa på julafton? Lugn. Bengt Feldreichs familj har gett sitt godkännande till att den inspelade Feldreich får fortsätta traditionen. Och när det gäller de nya filminslagen som läggs till programmet varje år, som Feldreich spelat in ny text till varje år, finns även där lugnande besked: årets inspelning var redan klar när han gick bort i oktober.

Du har väl inte missat vårt roliga quiz om Kalle Anka och hans vänner firar god jul? Du hittar det här!