AnnonsJust nu kan du testa 4 nr av Kalle Anka & C:o för endast 1 kr - Beställ här
AnnonsJust nu kan du testa 4 nr av Kalle Anka & C:o för endast 1 kr - Beställ här

Vad man ska tänka på när man skriver serier? Vi har intervjuat en expert!

 

Olaf Solstrand är en trettioårig bibliotekarie från Norge och prisbelönt Kalle Anka-författare. Han har skrivit manus till Kalle-serier sedan 2001 och har nu skapat mer än 40 Kalle Anka-serier! Farbror Joakim-serien Jockes nya jobb som du kan läsa i KA nr. 6, är till exempel skriven av honom!

 

Redaktionen har frågat: Har du några särskilda tips för hur man skriver en bra serie?

– Var originell. Gå inte in för att bli den nya Carl Barks eller Don Rosa. Gå in för att bli den nya DU.

– Tänk framåt. Innan du börjar skriva din serie, bestäm vad den ska handla om. Sedan sätter du upp en enkel översikt över vad som ska hända på varje sida.

– Anpassa dig efter mediet du jobbar i. Om du vill göra Kalle Anka-serier, skriv inte historier på åttio sidor med femton rutor per sida. Även om du naturligtvis måste vara originell finns det vissa grundregler du måste följa. För det mesta är det ganska uppenbart vad dessa regler är.

– Skriv om sådant du känner till, eller ta reda på lite om det du skriver om. Skriv inte en serie som handlar om fotboll förrän du har lärt dig offsideregeln.

– Tänk visuellt. Det brukar vara väldigt tråkigt att bara läsa serier om folk eller ankor som står och pratar med varandra. För att en tecknad serie ska vara intressant måste det faktiskt hända något som är lite intressant att titta på också.