AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!
AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!

Knatte, Fnatte och Tjatte använder flitigt Gröngölingsboken för att rädda sig själva, Kalle Anka och Farbror Joakim ur mer eller mindre kniviga situationer. Boken framstår nästan som ett magiskt verk, så sprängfylld av kunskap men ändå inte större än att den ryms i en Gröngölings ryggsäck.

Boken lär bestå av flera volymer, så att en Gröngöling i knipa alltid råkar ha rätt volym till hands, ja det liknar inget annat än trolleri det heller. Men det är de facto en livsavgörande färdighet hos en Gröngöling. Att snabbt kunna hämta information från Gröngölingsboken även i situationer som pågående björnattacker och jordbävningar.

Premiär 1955

Gröngölingsboken innehåller en i det närmaste oändlig mängd råd om de mest skilda ämnen. Den dök upp för första gången 1955, i Carl Barks äventyr Resan till Atlantis. Bokens historia diskuterades senare i Don Rosas Bibliotekets beskyddare 1993. Enligt Rosa skrevs Gröngölingsboken av Alexandrias biblioteks beskyddare. I boken samlade de bibliotekets alla unika kunskaper. Boken hittades senare av Cornelius Knös, som gav boken till sin son Cyprianus Knös. Han i sin tur grundade Gröngölingarna, inspirerad av boken,

Scouterna inspirerade

Precis som Gröngölingarna har inspirerats av scoutrörelsen, är Gröngölingsboken inspirerad av scouternas handbok. Denna antogs innehålla precis allt en scout behövde veta. Gröngölingsboken som källa till oändlig kunskap är en milt satirisk kommentar till verklighetens scouthandbok.

Darkwing – en Gröngöling

På senare år har det visat sig att även Darkwing Duck en gång varit Gröngöling, då han innehar ett exemplar av boken. Egmonts senaste utgåva av boken är också gjord i Ducktales-format. Du kan köpa ditt eget exemplar av boken här.