AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!
AnnonsKalle Anka & C:o - bra erbjudande på tidningen!

Alexander Lukas otroliga tur ger honom allt han behöver, och han ryser vid blotta tanken på att behöva jobba för brödfödan. Men hemma i ett kassaskåp gömmer han en mörk hemlighet, och han gör allt för att inte avslöja den.

Alexander hatar att arbeta. ”Arbete”, sa han en gång till Kalle. ”Vad har det gett dig, kusin, annat än blåsor och ont i ryggen?” Alexander avskyr arbete så intensivt att han helt enkelt inte använder sin tur lika mycket som han skulle kunna. ”Vill jag ha en miljon, håller jag bara ut min hatt och vips, är den full av pengar!” säger han, ”men då måste jag önska mig det väldigt starkt, och det är också en sorts arbete.”

Och lyckligtvis behöver inte Alexander jobba, för han får allt han behöver gratis. Efter en kort promenad runt kvarteret kan han komma hem med ett dussin ägg, en limpa bröd, en lammstek med sås och potatis, en äppelpaj, en flaska grädde och en hoppstylta.

Alexanders tur har länge varit ett kontroversiellt tema i Ankeborg. Varifrån kommer den? 1952 funderade Joakim, Kalle och Knattarna på om det kunde bero på att Alexander hade en mystisk lyckoamulett som gav honom tur. Det var så de upptäckte att Alexander hade ett kassaskåp, men han var väldigt hemlighetsfull om vad detta kassaskåp innehöll. Kunde där finnas en hemlighet som ger Alexander så mycket mer tur än alla andra?

 

Men vad innehöll det?

…Vid närmare undersökning fick de reda på att kassaskåpet innehöll… en vanlig 25-öring. Och det var inte en lyckobringande 25-öring. Alexander erkände att han en gång hade haft ett arbete, och då tjänade han den pengen. Det säger lite om Alexanders förhållande till arbete, att han skäms så över ett ärligt förtjänat mynt, att han måste låsa in det!