AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här
AnnonsLär känna serietecknarna som har format Ankeborg! - Beställ här

Födelsedag: November 1951 i serien ”En kanonbra idé”.


Släktingar:
Björn Bandhund, mer känd som Björnfarfar, är Björnligans farfar och något av ligans överhuvud (i alla fall enligt han själv). Han har fångnummer 186‒802.


Bostad:
Hemligt, men det antas att de håller till i Ankeborgs hamnkvarter.


Yrke:
Skurkar, svindlare och tjuvar.


Klädsel:
Björnligan har fängelsekläder. De kan skiljas åt på numren, och de tre vi möter oftast, har också olika personligheter: Nr. 176-167 är smartast, och leder oftast bandet. Nr.176-671 är rätt så korkad, och deras planer går oftast i stöpet tack vare honom. Nr. 176-761 tycker mycket om sviskon. I Carl Barks klassiska serier är det dock 176-167 som gillar sviskon!


Första uppträdandet i KA & C:o:
Nr. 6/52.

Skapade av: Carl Barks

Övrigt: Björnligan är farbror Joakims mest fruktade motståndare. De är med i Ankeborgs lokalförening av Bov-, Bandit- och Buseförbundet. Björnligan har tillgång till avancerade maskiner, rymdraketer etc. Antagligen finansieras de av en lyckad kupp, eller med stöd från sin fackförening. Joakim har haft otaliga kraftmätningar med Björnligan enda sedan han kom till Amerika som ung och fram till idag. Ankeborgsfilialen av Björnligan är medlemmar av en världsomspännande organisation. Det är osäkert hur många medlemmar de har, men vi har sett 13 stycken åka i en buss genom Ankeborg!


Björnligan på andra språk:

Norska: B-gjengen
Danska: Bjørnebanden
Finska: Karhukopla
Engelska: Beagle Boys
Tyska: Panzerknacker
Franska: Les Rapetou
Italienska: Banda Bassotti
Portugisiska: Irmaos Metralha