AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Indiana Jöns är Ankeborgs mest kända fedorabärande arkeologiprofessor utan någon känd ormfobi. 

Han är en äventyrlig arkeolog och drar gärna med sig sin kusin Långben och vännen Musse Pigg på sina fartfyllda resor. Likt många andra Disneykaraktärer som är skapade för att efterlikna superhjältar eller andra heroiska karaktärer kommer Indiana Jöns från Italien och är skapad av Bruno Sarda och Maria Luisa Uggetti. I Sverige träffar vi på Indiana Jöns för första gången i Kalle Ankas pocket 1990. Serien hette ”Jakten på det försvunna templet” och vi får följa med Indiana, Långben och Musse till ett uråldrigt tempel i jakt på en värdefull artefakt.

Se upp för Patrik Pumpernickel!

När Indiana Jöns är ute på äventyr kan vi nästan räkna med att hans nemesis doktor Patrik Pumpernickel kommer att dyka upp. Han har likt Indiana också en passion för värdefulla gamla föremål och mytomspunna platser och hans ständiga plan är att ta åt sig äran för de fynd Indiana gör.

Godisgris

Förutom skatter och äventyr är Indiana Jöns ett stort fan av godiset ”lakritsprickar”. Han äter dem jämt och ständigt och hävdar att han inte kan leva utan dem. Hans vänner delar dock inte hans åsikt och hade gjort det mesta för att slippa undan godiset.

Evig nomad

Det går inte att säkerställa var Indiana Jöns bor då han ständigt befinner sig på resande fot. En möjlighet är att han inte har någon fast bostad för att underlätta sitt eviga resande. Indiana prioriterar istället ett rejält fordon som kan hjälpa honom på hans äventyr. Hans val av fordon är en jeep som han är mycket stolt över. Den hjälper honom att ta sig fram vare sig det är öken, djungel eller helt vanliga gator som ligger framför honom.

Indiana Jöns är verkligen en sann spänningssökare. Hans kunskap om arkeologi och hans kärlek för äventyr garanterar en spännande historia så fort han har ett finger med i spelet.

 

Fakta

Namn: Indiana Jöns

Skapades av: Bruno Sarda och Maria Luisa Uggetti i Italien 1988.

Sverigepremiär: 1990 i Kalle Ankas Pocket.

Bostad: Oklart. Han är nästan alltid ute på äventyr.

Yrke: Arkeolog

Kuriosa: Beroende av lakrits.

Även känd som: Indiana Bones eller Indiana Long Bones.