AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Visste du att farbror Joakims pengabinge har varit ett eget land? Anledningen till att Joakim utropade Vonankien som egen stat, var enkel: Att spara pengar på skatten.

När man har så mycket pengar som Joakim, betalar man ganska stora summor i skatt varje år. Så då är det kanske inte så konstigt att Joakim skapar sin egen stat när möjligheten dyker upp? Inte bara slipper han då att betala skatt för resten av livet, men han kan också kräva tillbaka alla skattepengar han någonsin har betalat in till staden. Så när Joakim en dag 1989 hittade en plakett som berättade att landområdet Pengabingen stod på hade en djupare förhistoria än han kände till, var han väldigt intresserad av att veta mer.

Det visade sig att när Cornelius Knös, Ankeborgs grundare, kom till ankeborgsområdet 1818, fanns det ett fort där – Drakeborgsfortet – som de spanska trupperna inte hade lyckats erövra. Medan resten av Kalifornien och Kalisota tillhörde Spanien, försvarades detta fort fortfarande av britterna. Men de visste att de till slut skulle förlora, och därför letade de brittiska soldaterna desperat efter ett sätt att komma undan. Och det var en lyckträff för dem att Cornelius Knös dök upp – de gav bort fortet till honom för att få en ursäkt för att smyga sig undan genom en hemlig tunnel.

Det kunde ha sett riktigt mörkt ut för Cornelius, eftersom spanjorerna erövrade fortet bara några minuter senare – men han klarade otroligt nog att överlista dem och skrämma bort dem från hans fort med hjälp av … popcorn! Därefter grundlade han Ankeborg, och många år senare blev alla Spaniens landområden i området överförda till USA. Men kullen Pengabingen står på var ju aldrig spansk jord … och därmed har den heller tekniskt sett aldrig blivit amerikansk jord heller. Och Joakim sitter på urkunden som bevisar detta. Gulp!

 

Serieutdrag

 

Nationen Vonankien blev inte särskilt långlivad. Medan Joakim trivdes bra med att vara sin egen kung, och gladde sig åt att få tillbaka sina skattepengar, finns det några tydliga nackdelar med att äga sitt eget land. Vonankien hade till exempel inga butiker, och Joakim kunde inte lämna pengabingen för att köpa mat så länge han inte hade pass. Vonankien hade heller ingen polis, och ankeborgsk polis kunde naturligtvis inte hjälpa honom, så han stod helt ensam när Björnligan bestämde sig för att angripa. Han hade heller aldrig skrivit några lagar, så Björnligan kunde på helt laglig väg ta över hela pengabingen och kasta ut Farbror Joakim. Så om du drömmer om att bli kung över ditt eget land för att få tillbaka skatt, var beredd på att detta inte är särskilt lätt.

När Joakim insåg att de absurt stora summorna han krävde återbetalt av Ankeborg skulle göra Ankeborg till en slum och en spökstad, tände han eld på papperet som bevisade att pengabingen är en egen stat. Utan detta bevis blev Vonankien en del av Ankeborg igen … med de fördelar och nackdelar som det innebär. Alla trodde naturligtvis att Joakim gjorde detta av misstag … Men läsarna vet bättre: Joakim är för sentimental för att låta hela Ankeborg förfalla, och även om han skulle vilja få sina skattepengar tillbaka, gäller det inte till varje pris.