Carl Barks (1901-2000) är den mest kända Kalle Anka-tecknaren genom tiderna.
Carl Barks föddes i Oregon 1901, och hade med tiden en tämligen märklig karriär bakom sig. Som 42-åring kände han sig tämligen misslyckad, berättar han själv: ”Jag har alltid varit lika otursam som Kalle. Jag var oduglig som cowboy, timmerhuggare, tryckeriarbetare, stålverksarbetare, timmerman, animatör och hönsfarmare. Men alla dessa upplevelser har hjälpt mig att skriva historier om stackars olycksfågeln Kalle Anka.”
Carl Barks började nämligen som serietecknare 1943. Från början var det inte meningen att han själv skulle skriva manusen, men han var så missnöjd med det första manuset han fick tillsänt, att han ändrade det innan han tecknade serien. Redaktionen var nöjd med ändringarna, och Barks fortsatte att göra både manus och teckningar de kommande 24 åren. Han var otroligt produktiv och skapade 6371 seriesidor i nästan 400 serier. Dessutom tecknade han 190 omslagsbilder. Som pensionär gjorde han mer än 150 fina oljemålningar, och vissa av dem har sålts för miljoner kronor.
Men åter till serierna. Carl Barks gav Kalle personlighet och byggde upp en hel värld runt honom. Alexander Lukas, Magica de Hex, Björnligan, Gröngölingsrörelsen, Oppfinnar-Jocke och naturligtvis Joakim von Anka, alla är de Carl Barks-skapelser. Därför borde egentligen Cornelius Knös-statyn i Ankeborg bytas ut mot en staty av den verkliga grundläggaren av Ankeborg, alltså Barks själv.
Barks var okänd för de flesta långt in på 1970-talet. De som växte upp med hans historier på 50- och 60-talen kallade honom helt enkelt för ”den bra tecknaren”, de visste inte vad han hette. Ändå hävdas det att han var det 20:e århundradets största författare, och kanske en av dem som har betytt mest för det uppväxande släktets världsbild. Är det rätt att påstå det? Tja, han tecknade serier som har gått i svenska Kalle Anka & C:o sedan 1948. Räknar man med alla album och böcker hans serier har utgivits i, blir det oräkneliga sidor Barks som har lästs av människor i alla åldrar. I historierna finns det korrekta fakta och referenser till geografi, historia, klassisk litteratur, mytologi osv., inblandade i spännande historier från exotiska hörn av världen. Många lärare har med förvåning fått höra från elever som sitter inne med överraskande kunskaper, att ”Det har jag läst i Kalle Anka.”
1994 var Carl Barks på Europaresa, och i alla huvudstäder hyllades han som en blandning av popmusiker och hjälte. Han träffade statsmän och kulturpersonligheter, men tog sig likväl tid att prata med vanliga fans. Och han kastade inte in handduken som 90-åring: Efter europaturnén gjorde han manus och skisser till två nya serier, ”En historisk häst i hästväg” och ”Somewhere in Nowhere” (inte utgiven på svenska). Samtidigt fortsatte karriären som målare ända fram till några veckor innan han gick bort.
Det är få förunnat att uppnå så mycket som denna seriernas mästare gjorde genom ett långt liv. Eftersom det är svårt att i ord uttrycka det vi känner för Carl Barks, nöjer vi oss med att avsluta med två:
Tack, Carl.