AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Floyd Gottfredson (1905-1986) hade en otrolig karriär. Han tecknade dagstrippen med Musse Pigg i 45 år, och han gjorde serien till en jättesuccé som lästes av miljoner människor varenda dag.

Som barn bodde Gottfredson långt ute på prärien, så han var tvungen att ta en brevkurs för att lära sig teckna. 1928 gjorde han den långa resan till Los Angeles för att söka arbete som tecknare. Det lyckades inte med detsamma, så istället blev han biografmaskinist. Som tur var började Disney Studio söka mer personal och Gottfredson anställdes där 1929.

Men då hände något. 1930 slöt Disney avtal med en tidning om att hans studio skulle leverera en daglig seriestripp med Musse Pigg. Tyvärr blev Walt rätt fort oense med seriens första tecknare som blev arg och slutade. Därför frågade han Gottfredson om han ville ta över. Det ville Gottfredson faktiskt inte för han var mycket nöjd med att göra tecknad film, men han gick med på att göra serien under en kort period.

 

Serieutdrag

 

Gottfredson började snart tycka om att teckna serien, och lyckligtvis ”glömde” Walt bort att leta upp en annan tecknare. Så Gottfredson fortsatte att teckna Musse Pigg-strippen ända tills han gick i pension 1975. Genom åren upplevde tidningsläsarna de mest spännande äventyren i sällskap med Musse, t ex hans första möte med Spökplumpen (1939) eller hans kamp att förhindra att Pluto blev försökskanin åt tre galna professorer (1932). De här historierna har varit inspiration för senare Disney-tecknare och författare.

Gottfredson tecknade tyvärr sina serier i ett format som inte passar så bra till Kalle Anka-tidningen, så mycket få av hans serier har återtryckts där. Men du hittar historien om Spökplumpen i Kalle Anka & C:o nr 41/1999, ett äventyr med både Musse Pigg och Kalle Anka i Kalle Anka & C:o nr. 9/2012, och nu senast, en kortis i Kalle Anka & C:o nr. 47/2013. Om du känner för att läsa mer Gottfredson ska du titta i böckerna ”Jag Musse Pigg” och ”Jag Långben” och ”Hall of Fame: Floyd Gottfredson”.