AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här
AnnonsKalle Anka fyller 90 år - Beställ här

Det var Walt Disney (1901-1966), som grundlade hela det underhållningsimperium som bär hans namn, och idag den 5 december fyller han år!

Walt Disney startade sin studio för tecknad film i Hollywood 1923. Disney insåg dock snart att han var duktigare på att kläcka idéer och instruera andra än att själv teckna. Därför la han pennorna på hyllan och koncentrerade sig på att leda studions många projekt. Bland dem kan nämnas världens första animerade film i färg (1937), världens första tecknade långfilm ”Snövit och de sju dvärgarna” (1937) och musikfilmen Fantasia (1940).

Under Walt Disneys ledning blev hans företag den största och mest framgångsrika studion för animerad film. Men det räckte inte för den kreative mannen, så på 1950-talet kastade han sig över nya områden, som t.ex. spelfilm, naturfilm och TV-serier. Samtidigt hade Disney också tid att skapa nöjesparken Disneyland.

Även om Walt enligt sig själv inte var någon speciellt bra tecknare, hade han känsla för en bra historia och för att hitta och anställa de duktigaste författarna och tecknarna. Det var den förmågan som låg bakom hans framgångar. Walt Disney var själv med om att skapa Musse Pigg 1928, men de senare figurerna (bland annat Kalle Anka) skapades av hans medarbetare.

Walt gillade film bäst och intresserade sig inte så mycket för serier. Men han skrev manuset till tidningsstrippen med Musse Pigg i början av 30-talet, när ingen av hans medarbetare hade tid att göra det.