Vad är programmering, och vad finns det för programspråk?
Ja, vad är det egentligen?! Man använder ett programspråk, eller programmeringsspråk, för att få en dator att göra saker. Det språk som datorn själv kan förstå kallas maskinkod och består bara av ettor och nollor. Därför behövs det ett språk som kan översätta det vi vill säga till datorn till maskinkod.
Här är de fem vanligaste programspråken idag:
1. Java
Java används till många olika saker: Det finns flera sorters mjukvara som är skrivna i Java. Alla android-appar är gjorda i Java. Och Minecraft!
2. SQL
SQL står för Structured Query Language, som man skulle kunna översätta med ”Strukturerat frågespråk”. Det kan bl.a. användas för att hämta ut information ur tabeller.
3. Linux
Linux är ett operativsystem som till största delen består av fri programvara. Det betyder att det är gratis och att man får ändra i det och ge bort kopior av det. Det skapades 1991 av den finlandssvenske programmeraren Linus Torvalds, som från början mest gjorde det för att lära sig mer om hur man bygger operativsystem.
4. Javascript
Javascript används ofta på HTML-sidor, dvs sidor på webben. Det kan till exempel användas för att kontrollera om alla fält i ett formulär är korrekt ifyllda, för att visa eller dölja delar av en sida eller för att växla annonsbilder med en viss hastighet. Javascript kan även användas för mer avancerade funktioner i en webbläsare, t.ex. till spel eller bildbehandling.
5. C#
Programkod skriven i C# omvandlas av en kompilator till så kallad CIL-kod, som är en sorts bytekod som sedan körs i en virtuell maskin, CLR (Common Language Runtime).
Låter detta krångligt? Det är det egentligen inte. Man får börja lite enklare bara.
Spana in Kalles programmeringsskola, där du kan programmera ett eget program i Scratch!